#13 Mijn oprechtheid zorgt voor conflicten

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 07:30

Een van de kenmerken die HSP's hebben, is hun grote empathische vermogen. Doordat HSP's veel spiegelneuronen hebben, meer dan niet-HSP's, kunnen zij gevoelens van anderen makkelijker waarnemen en zelfs overnemen. Zij kunnen letterlijk het gevoel hebben dat ze zelf meegemaakt hebben wat de ander heeft meegemaakt. Daardoor nemen ze gevoelens snel over en laten zich dus beïnvloeden door de gemoedstoestand van anderen. Ze staan bijvoorbeeld vrolijk op, gaan naar hun werk, zien daar een collega waarvan ze aanvoelen dat deze niet helemaal lekker in zijn/haar vel zit en voelen zich daardoor ook ineens niet vrolijk. Vaak zelfs zonder dat die collega iets heeft gezegd over zijn/haar gevoelens. 

HSP's voelen aan als er iets in de sfeer of in de combinatie tussen verbale en non-verbale communicatie niet klopt. Wanneer ze in een gesprek bijvoorbeeld vragen hoe het met iemand gaat en diegene zegt dat het goed gaat, zal een HSP dit sneller in twijfel trekken omdat hij/zij aanvoelt dat diegene met lichaamstaal iets heel anders zegt. 

Je zult misschien denken: Wat heeft dit met jouw oprechtheid te maken. Dat ga ik je uitleggen.

HSP's kunnen zich niet voorstellen dat andere mensen die disbalans niet doorzien. "Het is toch overduidelijk als de combinatie tussen verbaal en non-verbaal niet klopt?" Zou een HSP denken. Maar dit is dus niet waar. Niet alle mensen kunnen dit herkennen, laat staan benoemen. 

Om je een voorbeeld te geven, wil ik hier een situatie schetsen.

Mijn familie en ik vierden elk jaar Sinterklaas bij mijn oma op zolder, met gourmet (ja, alle verbaasde blikken heb ik inmiddels gezien =p). We maakten een wensenlijstje met cadeautjes rond de €10,- omdat we afspraken voor iedereen een cadeautje te kopen. Vervolgens op pakjesavond openden we de cadeautjes en elk jaar kreeg ik weer een paar huissokken (en nee, die stonden niet op mijn lijstje). Bovendien draag ik nooit huissokken.
Bij het openen van het cadeau kan ik echt niet gemaakt blij gaan zitten doen want ik heb het gevoel dat iedereen daar zo doorheen zal prikken. Als HSP zou ik het namelijk zien als de lichaamstaal niet matcht met de verbale uitingen. Mijn oprechte reactie is dat ik eigenlijk niet blij ben met de huissokken en dat zal iedereen aan tafel ook merken.

Je zult nu waarschijnlijk denken: Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Dat is inderdaad wat ik tientallen keren heb moeten aanhoren. Je kunt toch gewoon blij zijn met wat je krijgt, dan ga je ze toch een keer proberen te gebruiken, enz. Ik kan ze allemaal opnoemen.

Maar wat we daarmee eigenlijk zeggen is: Negeer je eigen gevoel en emotie en fake maar dat je het leuk vindt. Om zo de ander niet teleur te stellen. Hier ben ik het dus absoluut niet mee eens! Want nu wordt er dus eigenlijk gezegd dat gevoelens van anderen belangrijker zijn dan die van jezelf. En dit is dus wat we met zijn allen massaal doen. Geen wonder dat er zoveel mensen zijn die zich niet goed genoeg voelen. We worden allemaal naar een bepaald verwachtingspatroon gestuurd en moeten ons voordoen alsof alles wat je krijgt maar leuk is.

Ik vind het wel tijd worden dat we daarmee stoppen. En om ons eigen gevoel op nummer 1 te zetten.
Who's with me?