#38 Er was therapie voor nodig om op camera te durven spreken

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 16:56

Ik heb altijd heel veel moeite gehad met iedereen in mijn omgeving die heel erg 'aanwezig' was. 

Van die mensen die voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal vertellen en daarmee heel veel tijd en energie van een ander opeisen. Van die mensen die heel erg beweeglijk en uitbundig zijn en die het hardst lachen om hun eigen grappen. Ik zou ze kunnen omschrijven als opscheppers maar eigenlijk zijn het waarschijnlijk gewoon de mensen met superveel zelfvertrouwen

Mensen die dit gedrag vertonen, zitten heel erg in mijn allergie. Vooral omdat ik absoluut niet zo ben. Ik was altijd op de achtergrond, beheerst en mijn verhalen hield ik het liefst zo kort mogelijk, snel maar weer iemand anders aan het woord laten voordat ik rood werd en ging struikelen over mijn woorden. 

Maar nu ik ondernemer ben, moet ik zichtbaar zijn en dat voelt voor mij heel erg onnatuurlijk want ik wil absoluut niet gezien worden als iemand die steeds de aandacht opeist. Ik heb continu de angst dat mensen gek van me worden en dan vooral vanwege het feit dat ik verhalen meerdere keren vertel of straks mijn aanbod steeds deel. (I know, ik heb hier geen invloed op).

Om die reden voelde (en eigenlijk nog steeds wel) ik een enorme blokkade om zichtbaar te zijn en vooral om te spreken op camera. Ik ben niet goed in het vertellen van verhalen omdat ik mijn verhalen altijd in hooguit één of twee zinnen vertelde zodat de aandacht weer snel van mij af kon. 

In een therapiesessie met mijn ademcoach waarin we een opstelling deden, heb ik de blokkade om op camera te spreken in elk geval doorbroken.

Verhalen vertellen vind ik nog altijd heel lastig en zeker in nieuwe situaties ben ik nog die enorm stille meid die in een hoekje kruipt. Dit is ook waarom ik heel erg twijfel om binnenkort alleen naar een feestje te gaan. Uit angst om er, voor de zoveelste keer, als 'kroegvulling' bij te staan, zonder met iemand te durven praten.