#1 Hoe ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben

Gepubliceerd op 25 februari 2021 om 16:12

“Heb je wel eens last van licht en geluid?” Vroeg de psycholoog me, in één van onze sessies. “Nee, ik geloof het niet.” Zei ik nadenkend. Onderweg naar huis bleven haar woorden in mijn hoofd rondcirkelen. “Heb je wel eens last van licht en geluid?” “Heb je wel eens last van licht en geluid?” “Heb je wel eens last van licht en geluid?” Eigenlijk had ik niet direct een antwoord.

Op een regenachtige ochtend, niet lang daarna, reed ik naar de sportschool en zodra de auto voor me remde, kneep ik mijn ogen verder dicht. De remlichten waren zo fel dat ik er niet naar kon kijken. Op dat moment besefte ik dat dit was wat mijn psycholoog bedoelde. Bij nader inzien had ik hier dus wel degelijk last van. 

In de weken die volgden, herkende ik steeds meer 'gevoeligheid'. Niet alleen had ik last van licht en geluid, maar ook van geur. Ik vind parfum bij mensen al gauw erg sterk en vind regen altijd heel heftig ruiken. 

Een aantal maanden later kwam ik, met een burn-out, thuis te zitten van mijn werk. Van te voren had ik nooit gedacht dat het zover zou komen. Ik was begin dat jaar begonnen bij de psycholoog omdat ik wist dat ik in het verleden een aantal trauma’s had opgelopen (op dat moment waren het voor mij nog nare gebeurtenissen want het woord trauma had veel teveel lading en zo heftig was het toch allemaal niet?). Ik was in de veronderstelling dat ik, naast mijn werk, deze trauma’s wel zou kunnen verwerken. Maar het bleek toch anders te lopen.

Op de momenten dat ik wat energie had, kroop ik achter mijn computer om te surfen naar gevoeligheid. Plotseling kwam er een advertentie voorbij in mijn tijdlijn. Het boek "Sterk voelen op het werk" werd aangeprezen. Ik klikte op de link en zag dat Eveline Baar, de schrijfster, net als ik werkzaam was in HR. Heel intuïtief heb ik het boek besteld en bij het lezen ervan werd ik enorm geraakt. Het leek wel alsof ze het boek over mij had geschreven. “Ben ik daadwerkelijk hoogsensitief?” Deze vraag was nog niet helemaal beantwoord, maar aan de andere kant: “Hoe kan iemand zo goed beschrijven hoe ik me voel, als ik dat zelf niet eens kan?” Na het doen van een online test was het me wel duidelijk. “Ik bén hoogsensitief”. Maar ondanks deze bevestiging, zijn de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog, het brengt veel nieuwe vragen met zich mee. “Wat houdt het precies in?” “Wat betekent dit voor mij?” “Hoe ga ik hiermee om?” Allemaal vragen waarop ik, de afgelopen paar jaar, antwoorden probeer te zoeken.