#22 Hoe je je als HSP staande kunt houden op je werk

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 21:53

Het was 2017 toen ik voor het eerst een kantoorgebouw binnenstapte. Na vijf jaar werken in het onderwijs had ik de overstap gemaakt naar de HR-afdeling van Coolblue. Ik kwam te werken in een volle kantoortuin waar op 20 meter van mijn bureau een open keukentje was waar een koffieapparaat de hele dag stond te pruttelen en niet veel verder een recruitment team de hele dag zat te bellen. Daarnaast zaten we met onze afdeling vlak naast een trappenhuis en kwamen er de hele dag door mensen langslopen. 

Vroeger al zei ik dat kantoorwerk niets voor mij was. En toch was dit nu mijn werkplek. 

In de pauzes ging ik niet mee naar de kantine. Want dáár was het veel te druk en bovendien hield ik niet van smalltalk. Ik bleef alleen achter op de afdeling zodat ik even rust had en me kon voorbereiden tot de tsunami aan geluid me weer overspoelde. Ik at mijn boterhammetje achter mijn computer en in plaats van even de benen strekken of rustig een kopje thee drinken, werkte ik gewoon door. 

Ik was enorm gefocust op mijn werk en sloot mezelf daarmee af voor alle geluiden om me heen. Het was een tijdlang mijn overlevingsstrategie. Als ik me maar kon focussen op mijn werk, dan kon ik me afsluiten voor de omgeving waarin ik als HSP volledig verzoop. 

Op dat moment wist ik nog niet dat ik hoogsensitief was. Daar kwam ik pas achter toen ik in 2020 met een burn-out thuis kwam te zitten en mijn psycholoog me hierop wees. Tijdens mijn re-integratie nam ik ontslag en ging ik werken bij een nog groter en internationaler bedrijf. Niet de beste keuze die ik kon maken. Hoewel het op kantoor veel rustiger was, was het qua werkzaamheden veel intensiever. 

Uiteindelijk kreeg ik geen contractverlenging en voelde ik aan alles dat ik niet meteen naar een volgende kantoorbaan wilde overstappen. Ik wilde eerst uitzoeken wie ik was, waar mijn kwaliteiten liggen en wat voor mij werkt. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik heb een talentprogramma gedaan en meerdere boeken, artikelen en verhalen over hoogsensitiviteit gelezen. 

Aan de hand van die informatie weet ik nu veel beter wie ik ben en wat voor mij werkt. Dit heb ik omschreven in de volgende tips die ook jou misschien kunnen helpen. Ik wil ze daarom graag met je delen. Ik ga ze vanaf vandaag 'in het echie' uitproberen, jij ook? 

1. Zorg voor voldoende slaap.
Wanneer je goed slaapt, kun je prikkels beter handelen en dat zorgt er voor dat je uiteindelijk minder snel overprikkeld raakt. 
In mijn geval betekent dat dat ik overdag genoeg rustmomenten in moet plannen om prikkels te kunnen verwerken en dat ik 's avonds voor ik ga slapen alles van me af moet schrijven. Doe ik dat niet, dan lig ik piekerend in bed en kom ik niet in slaap.

2. Zorg voor voldoende rustmomenten in je dag.
Misschien had je deze tip hierboven al gespot, maar dit kan je echt helpen. Neem bijvoorbeeld iets langer de tijd wanneer je naar het toilet gaat om even bewust te ademen, maak in de lunchpauze een wandeling in plaats van dat je in een volle kantine gaat zitten. Kom even tot rust en geniet van de frisse lucht en de beweging. Ook kun je de app "Timebox Timer" op je telefoon zetten en deze instellen op de gewenste tijd tot een rustmoment. Over het algemeen kan een HSP elke 30 minuten wel even een korte break gebruiken. 

3. Ontdek je ritme (en kies eventueel je werkgever daarop uit).
Zoek voor jezelf uit wat voor jou het beste werkt, wanneer je het meest productief bent. Hoe lang kun je geconcentreerd werken? Hoe vaak heb je een pauze nodig? Ben je een ochtend- of een avondmens? Welke werkzaamheden geven je energie en welke kosten je energie? Werkt fulltime of parttime beter voor jou? Werkt werken op kantoor of thuiswerken beter voor jou? Als je dit weet, kun je in gesprek gaan met je werkgever en vragen of er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld je uren zelf in te delen of vaker thuis te werken. Natuurlijk hangt het wel af van je functie of dit mogelijk is. 

4. Ken je sterktes en zwaktes (en kies eventueel je werkgever daarop uit).
Weet waar je goed in bent. Welke kwaliteiten bezit je? Veel HSP's kunnen creatieve oplossingen bedenken voor problemen of overzien het geheel eerder dan niet HSP's. Wellicht kun je met je werkgever in gesprek gaan en je functie een klein beetje bijschaven. Voeg wat extra taken toe waar jij je talenten in kwijt kunt en draag wat taken over die niet goed bij jou passen. Zo creëer je een positievere werkervaring voor jezelf.

5. Bereid je voor op een overleg.
Vraag, waar nodig, om wat meer achtergrondinformatie voor een overleg waar je bij aanwezig moet zijn. Schrijf van te voren wat dingen voor jezelf op die je zou willen zeggen over dit onderwerp. Waak er wel voor dat je niet uren aan het piekeren bent over hoe dit overleg zal verlopen. Je kunt een timer zetten op bijvoorbeeld 5 of 10 minuten waarin je jezelf de tijd geeft om hierover na te denken. 

6.
 Wees open over wie je bent, je grenzen en je behoeftes.
Gevoelens opkroppen is nooit een goed idee. Vertel waar je tegenaan loopt, hoe je je voelt bij bepaalde gebeurtenissen. Je hoeft niet per sé te benoemen dat je hoogsensitief bent als je dat niet fijn vindt, maar grenzen aangeven mag sowieso (ik benoem de HSP zelf wel, omdat ik wil dat iedereen weet dat dit bestaat). Leg uit dat je soms wat langer de tijd nodig hebt om informatie te verwerken omdat je meer binnen krijgt en daardoor meer verbindingen moet maken in je hersenen en gun jezelf die tijd ook.

7. Wissel extraverte en introverte taken af.
Maak een planning voor jezelf waarin je rekening houdt met extraverte en introverte taken. Waarschijnlijk voel je je fijner wanneer je een taak kunt doen waarin je lekker jezelf kunt zijn. Wissel dat af met een taak waarin je wat verder buiten je comfortzone moet gaan. Als je in je werk bijvoorbeeld mensen moet opbellen, kun je dat clusteren. Plan een belrondje van bijv. een uurtje en wissel het af met een rustige taak waarin je niet hoeft te spreken, zoals je mailbox bijwerken.

8. Gebruik een noise-cancelling headphone.
Daarmee kun je in elk geval geluidsprikkels reduceren. Het zorgt er voor dat je je beter kunt concentreren omdat je je kunt afsluiten van je omgeving. Die kun je ook mooi gebruiken wanneer je een introverte taak uitvoert en niet hoeft te communiceren met mensen om je heen. 

Hopelijk heb je er wat aan. Laat je het me weten?