#31 Ik wilde vluchten bij mijn eigen verhuizing

Gepubliceerd op 4 november 2023 om 20:45

Drie dagen voor mijn verhuizing was ik bij mijn psycholoog. We hadden het over de dag dat het allemaal moest gaan gebeuren en hoe ik me erover voelde. 

Ik voelde me ten eerste erg bezwaard om hulp te vragen omdat een aantal van mijn vrienden de week ervoor al een hele dag was komen klussen en ik vond het vervelend om opnieuw hulp te moeten vragen. 

Ik doe het liefst alles zelf en val niemand lastig. Ik heb al vroeg geleerd om mijn eigen boontjes te doppen. Maar ik realiseer me ook dat het alleen niet zou lukken. 

Daarnaast voelde ik vooral angst. Angst dat andere mensen over mijn grenzen zouden gaan en hun eigen plan zouden trekken omdat ik niet in twee huizen tegelijk kon zijn. 

Acht jaar geleden woonde ik ook samen en liep mijn relatie stuk. Ik herinner me nog goed dat ik totaal geen overzicht had tijdens de verhuizing, dat iedereen alles in dozen stopte en ik geen idee meer had waar dingen gebleven waren. 

In plaats van deze situatie terug te halen, deden we voor het eerst EMDR op een toekomstige situatie. Ik zag mezelf stil staan in een ruimte en alles en iedereen raasde langs me heen. Ik had totaal geen overzicht en iedereen ging zijn eigen gang. 

Op dat moment werden mijn benen enorm zwaar. Ik wilde weg, vluchten, maar dat ging niet. Ik stond, als aan de grond genageld en kon geen kant op. 

Drie dagen later stonden een aantal vrienden en mijn ouders op de stoep om te helpen verhuizen. Ik voelde geen angst meer en alles ging best wel voorspoedig. We hadden een aanhanger gehuurd om grote meubels mee te vervoeren en mijn ouders reden heen en weer om dozen op te halen en weg te brengen. 

Ondertussen bleef ik in het oude huis om meer dozen in te pakken. Om te voorkomen dat mensen dozen zouden opentrekken, heb ik mijn grenzen aangegeven en gezegd dat ik de dozen graag allemaal zelf wilde uitpakken. Ik had verwacht dat er ondanks mijn aanwijzingen nog wel eigenwijze mensen zouden zijn die toch alvast dozen gingen openen, maar dat is niet gebeurd.

Inmiddels woon ik een week op mezelf en heb ik bijna alles uitgepakt. Oké, ik had mezelf hier meer tijd voor gegeven, alleen ik was op zoek naar mijn bestek en heb alle dozen daarom opengetrokken en dan kun je ze maar beter gelijk uitpakken. Ik heb mijn bestek trouwens nog niet gevonden, maar er staan nog wat plastic bakken in de schuur die ik nog niet heb bekeken. Dus dat ga ik morgen maar eens doen.