#24 Mijn inspiratie en ideeën zijn op

Gepubliceerd op 5 juli 2023 om 16:56

Precies drie weken geleden ben ik gestart met mijn nieuwe baan in loondienst. Van die drie weken, ben ik één week op vakantie geweest en toch heb ik nu alweer ervaren waarom in loondienst werken niet is wat ik de rest van mijn werkende leven wil doen. 

Het voelt voor mij alsof ik er al maanden werk en mijn hoofd draait overuren met het bedenken van ideeën om werkzaamheden te vergemakkelijken. 

Dat proces begon trouwens al voordat ik startte en ik dus nog helemaal geen idee had hoe er binnen het bedrijf überhaupt gewerkt werd. Mijn brein haalde alle herinneringen boven van het werken bij mijn vorige twee werkgevers, waarbij ik dezelfde functie had. Ik was al op een rijtje aan het zetten welke ideeën ik kon meenemen om te gaan implementeren. 

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet meer dezelfde persoon als vroeger. Voordat ik met een burn-out thuis kwam te zitten en ontdekte dat ik hoogsensitief ben, stond mijn leven in het teken van werken. Ik had al mijn energie nodig om de week door te komen en daar kon ik niets bij hebben. Dat zorgde voor de nodige leefregels, die ik mezelf oplegde. Zoals:

  • “Ik moet ‘s avonds douchen want daar heb ik ‘s morgens geen tijd voor”
  • “Als ik ‘s avonds mijn eten maak, kan ik het ‘s morgens zo pakken en meenemen”
  •  “Ik wil om 22u slapen want mijn wekker gaat om 6u en anders heb ik niet voldoende slaap gehad”
  • “Ik moet morgen uiterlijk om half 7 in de auto zitten, want anders mis ik mijn metro”
  • “Als ik om half 8 op het werk ben, kan ik rond 16u weg en dan ben ik de file voor”
  • “Ik ga niet mee pubquizzen want dan ben ik morgen niets waard”
  • “Ik ga op zondag niets doen, want dan heb ik niet voldoende energie voor komende week”

 

Deze keer pak ik het echt anders aan. Ik leg mezelf geen regels op en ik zie wel hoe het loopt. Ik moet er wel bij zeggen dat ik nu maar één keer per twee weken naar kantoor hoef en dat ik nu 24 uur werk in plaats van 36. Ik ben ook enorm vrij in het indelen van mijn uren. Momenteel werk ik vier dagen van 6 uur (ik zag er heel erg tegenop om 8 uur op een dag te werken) en mag lange pauzes nemen om bijvoorbeeld te gaan sporten. 

Dit bedrijf staat heel erg voor het geven van vertrouwen en dat werkt voor mij heel goed. Bij mijn vorige werkgevers voelde ik me heel erg bekeken (hsp-dingetje). Alles wat je deed werd vastgelegd, in de data was te zien hoeveel taken je op een dag had afgerond en ook was de teamleider altijd aanwezig. 

Om terug te komen op wat ik al eerder zei: mijn hoofd draait overuren met het bedenken van ideeën om werkzaamheden te vergemakkelijken. Al mijn creativiteit gaat momenteel daarin zitten en ik merk dan ook dat ik weinig ideeën heb voor mijn eigen bedrijf. Het stroomt even niet. 

Soms baal ik daar wel van want ik vul mijn tijd liever met het bedenken van creatieve ideeën voor mijn eigen bedrijf dan voor het bedrijf van een ander.

Maar ik weet ook dat het mij op dit moment helpt en dat het de juiste keuze is geweest om weer tijdelijk terug in loondienst te gaan. Bovendien helpt het me ook om in te zien waarom ik ben gaan ondernemen: omdat ik wil ontsnappen aan de ratrace van het leven in loondienst en dingen lekker op mijn eigen manier en op mijn eigen tempo wil doen. Zonder tegenwerking van bovenaf en deadlines die gehaald moeten worden.